Reprezentarea convențională a persoanelor fizice în procesul civil prin mandatar avocat
Reprezentarea convențională a persoanei fizice prin mandatar avocat este o varietate a reprezentării convenţionale care se distinge prin aceea că persoana fizică care este parte într-un proces este reprezentată de un avocat.
Potrivit legii, în cazul când procura este dată unui avocat, semnătura va fi certificată potrivit Legii avocaţilor nr. 51/1995.
Avocatul are dreptul să reprezinte partea în temeiul unui contract de asistenţă juridică încheiat în formă scrisă de avocat şi client ori de mandatarul acestuia. Contractul prevede în mod expres întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului său, iar avocatul, în baza acestui contract, se legitimează prin împuternicirea avocaţială.
Dacă nu se prevede altfel, avocatul poate să efectueze orice act specific profesiei, pe care îl consideră necesar pentru realizarea intereselor clientului său.
Pentru actele procesuale de dispoziţie, avocatul are nevoie de procură specială; procura nu mai este necesară dacă în contractul de asistenţă juridică s-a prevăzut expres dreptul avocatului de a face astfel de acte.
Avocatul care a asistat pe o parte la judecarea pricinii, chiar fără mandat, poate face orice acte pentru păstrarea drepturilor supuse unui termen şi care s-ar pierde prin neexercitarea lor la timp. El poate să exercite, de asemenea, orice cale de atac împotriva hotărârii date; în acest caz însă, toate actele de procedură se vor îndeplini numai faţă de partea însăşi. Actele făcute de avocat în aceste condiţii nu trebuie ratificate de parte, deoarece el s-a întemeiat pe o împuternicire prevăzută de lege.
Potrivit dispoziţiilor art. 85 alin. (3) Cod procedură civilă, împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică sau persoană juridică dată unui avocat ori consilier juridic se dovedeşte prin înscris, potrivit legilor de organizare şi exercitare a profesiei.
În conformitate cu prevederile Statului profesiei de avocat, avocatul are dreptul să reprezinte partea în temeiul unui contract de asistenţă juridică încheiat în formă scrisă de avocat şi client ori de mandatarul acestuia.
Contractul de asistenţă juridică este încheiat în formă scrisă, cerută ad probationem. Acesta trebuie să îndeplinească toate condiţiile cerute de lege pentru încheierea valabilă a unei convenţii şi dobândeşte dată certă prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidenţă al avocatului, indiferent de modalitatea în care a fost încheiat.
Contractul prevede în mod expres întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului său, iar avocatul, în baza acestui contract, se legitimează prin împuternicirea avocaţială.
Contractul de asistenţă juridică trebuie semnat obligatoriu de către client, aceasta făcând dovada naşterii raportului juridic respectiv.
Împuternicirea avocaţială nu este necesar a fi semnată de client în cazul în care forma de exercitare a profesiei de avocat atestă identitatea părţilor, conţinutul şi data contractului de asistenţă juridică în baza căruia s-a eliberat împuternicirea, aspect prevăzut în modelul de împuternicire avocaţială stabilit de statut.
Dacă se contestă existenta mandatului, instanța îi va pune în vedere avocatului să depună la dosar contractul de asistenţă juridică, în fotocopie certificată pentru conformitate cu originalul, rubricile cu caracter confidenţial putând fi acoperite.
Din acelaşi model de împuternicire avocaţială stabilit de statut rezultă că semnătura avocatului şi aplicarea ştampilei nu sunt necesare în situaţia în care împuternicirea avocaţială este semnată de către client sau reprezentantul acestuia.
Dacă nu se prevede altfel, avocatul poate să efectueze orice act specific profesiei, pe care îl consideră necesar pentru realizarea intereselor clientului său.
Avocatul care a reprezentat sau asistat partea la judecarea procesului poate face, chiar fără mandat, orice acte pentru păstrarea drepturilor supuse unui termen şi care s-ar pierde prin neexercitarea lor la timp şi poate, de asemenea, să introducă orice cale de atac împotriva hotărârii pronunţate. În aceste cazuri, toate actele de procedură se vor îndeplini numai faţă de parte.
Susţinerea căii de atac se poate face numai în temeiul unei noi împuterniciri.
Actele făcute de avocat în aceste condiţii nu trebuie ratificate de parte, deoarece el s-a întemeiat pe o împuternicire prevăzută de lege. Conform art. 84 Cod procedură civilă, „(1) Persoanele juridice pot fi reprezentate convenţional în faţa instanţelor de judecată numai prin consilier juridic sau avocat, în condiţiile legii. (2) La redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat sau consilier juridic, în condiţiile legii.”