Anularea unui Certificat de moștenitor

Conform prevederilor art. 1133 alin. (1) Cod civil, ”Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

Certificatul de moştenitor este acel act declarativ, emis de notarul public drept urmare a parcurgerii procedurii succesorale graţioase.

În doctrină s-a precizat faptul că, deşi certificatul de moştenitor face dovada proprietăţii moştenitorilor asupra bunurilor transmise, nu reprezintă un act translativ sau constitutiv de drepturi, ci doar unul cu valoare declarativă, transmiterea proprietăţii asupra bunurilor din masa succesorală, precum şi a pasivului, producându-se la data decesului.

            Anularea unui certificat de moștenitor se poate face astfel:

            1. în instanță; astfel, conform prevederilor art. 1134 Cod civil, ”Cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin eliberarea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti constatarea sau, după caz, declararea nulităţii acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii, ” sau conform prevederilor art. 120 alin. (1) din Legea nr. 36/1995, ”Cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii. Până la anularea sa prin hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.”

            2. prin încheierea unui act autentic în fața notarului public ce să ateste soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului, conform prevederilor art. 120 alin. (2) din Legea nr. 36/1995, ce prevede că: ”În scopul încheierii unui act autentic care să ateste soluționarea pe cale amiabilă a diferendului. În această situație se eliberează un nou certificat. Această procedură nu se aplică cu privire la certificatul de vacanță succesorală.”

            Anterior intrării în vigoare a acestei norme, cei vătămaţi prin emiterea certificatului de moştenitor aveau ca unică soluţie apelarea la instanţa de judecată pentru îndreptarea celor constatate cu încălcarea dispoziţiilor legale de către notarul public în cuprinsul certificatului.

Noua reglementare exclude în mod expres aplicarea procedurii necontencioase pentru anularea certificatului de vacanţă succesorală, dat fiind faptul că acest certificat face dovada dreptului de proprietate aparţinând statului sau unităţilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor astfel dobândite, legea instituind un grad sporit de protecţie în prezenta situaţie, chiar dacă aceste bunuri vor intra în domeniul lor privat. Astfel, moştenitorii legali sau legatarii vor fi nevoiţi să facă dovada acestei calităţi în faţa instanţei de judecată pentru a putea obţine anularea certificatului de vacanţă succesorală, pe calea petiţiei de ereditate.

Moştenitorul sau moştenitorii participanţi la procedura succesorală notarială nu pot cere anularea decât dacă fac dovada unui viciu de consimţământ sau a unui motiv de nulitate absolută (frauda la lege, cauză ilicită, obiect ilicit etc.). Fără a se confunda cu un contract, certificatul de moştenitor este totuşi rezultatul unui acord între moştenitorii participanţi la procedura succesorală notarială necontencioasă. Or, acest acord trebuie să fie neafectat de vicii de consimţământ sau cauze de nulitate absolută.

Acţiunea moştenitorilor pentru anularea certificatului de moştenitor pentru vicii de consimţământ este supusă termenului de prescripţie de 3 ani prevăzut de art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958, care începe să curgă după distincţiile prevăzute la art. 9 din actul normativ menţionat.

Faţă de terţi însă certificatul de moştenitor nu are decât o forţă probantă relativă, menţiunile sale putând fi combătute prin orice mijloc de dovadă admis de lege. Astfel, pot cere anularea certificatului de moştenitor persoanele străine de moştenire care au drepturi proprii asupra bunurilor incluse în certificatul de moştenitor ca făcând parte din masa succesorală.


Share your thoughts

You cannot copy content of this page