Efectele contractului de donație a unui imobil
1. Efectul translativ al contractului
Efectul principal al donației este acela că dreptul care face obiectul contractului se transmite cu titlu gratuit din patrimoniul donatorului în patrimoniul donatarului, astfel, acest transfer al dreptului (real sau de creanță) se produce deplin drept, la momentul încheierii contractului, întocmai ca la contractul de vânzare.
Cel mai adesea, obiectul contractului îl constituie un drept real. Transmiterea dreptului operează în puterea contractului, prin efectul realizării acordului de voință în forma prevăzută de lege, în principiu forma autentică.
Fiind un contract unilateral, contractul de donație naște obligații numai în sarcina donatorului, în principiu donatarul neavând nicio obligație.
2. Obligațiile donatorului
a. După încheierea contractului, donatorul are obligația de a preda bunul donat conform clauzelor stabilite prin contract și de a păstra acest bun până la predare. Donatorul răspunde față de donatar, conform regulilor generale, pentru pieirea sau deteriorarea bunului din culpa sa, datorând, dacă e cazul, și despăgubiri.
Aceste probleme nu se pun în cazul darului manual, întrucât predarea se face chiar în momentul încheierii contractului.
b. Donatorul nu are obligația de garanție pentru vicii și nici pentru evicțiune, deoarece contractul este cu titlu gratuit. Potrivit art. 1017 Cod civil, „În executarea donaţiei, dispunătorul răspunde numai pentru dol şi culpă gravă.”
Prin excepție, donatorul răspunde pentru garanție în următoarele cazuri:
- dacă a promis expres garanția pentru evicțiune sau pentru vicii ascunse;
- dacă evicțiunea provine din faptul său personal;
- dacă există dol (intenție), donatorul răspunde de evicțiune, dacă aceasta decurge dintr-o împrejurare care afectează dreptul transmis, pe care a cunoscut-o și nu a comunicat-o donatarului la încheierea contractului.
De asemenea, el răspunde de pagubele rezultând din viciile ascunse ale lucrului cunoscute de el și necomunicate donatarului la data încheierii contractului, care au cauzat un prejudiciu donatarului, întrucât, în acest caz, răspunderea donatorului nu mai este contractuală, ci delictuală.
- dacă donația este cu sarcini, donatorul răspunde, întocmai ca vânzătorul, pentru evicțiune și vicii ascunse, însă numai în limita valorii sarcinilor.
3. Obligațiile donatarului
În cazul donației pur gratuite, donatarul are numai o obligație de recunoștință față de donator, care, în cazurile prevăzute de lege, este sancționată cu revocarea donației pentru ingratitudine.
Dacă donația este cu sarcini, atunci donatarul are obligația de a executa sarcinile la care s-a obligat, în caz contrar donatorul putând cere executarea silită sau revocarea donației.