Grupul Nordis, în insolvență. Termene procedurale

Având în vedere diverse articole prin care se recomandă păgubiților Nordis să procedeze unilateral la anularea promisiunilor de vânzare-cumpărare, readuc la cunoștința cititorilor acestui articol că așa cum rezultă din prevederile art. 75 alin. (1) din Legea nr. 85/ 2014, ”De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererilor de admitere a creanţelor.”

Deci, doar în cazul desfiinţării hotărârii de deschidere a proceduriia revocării încheierii de deschidere a procedurii sau în cazul închiderii procedurii în condiţiile art. 178, acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului pot fi repuse pe rol, iar măsurile de executare silită pot fi reluate, sau se pot depune noi acțiuni pentru realizarea acelor creanțe. Dar, chiar și în acest caz, depinde foarte mult de clauzele specificate în promisiunile de vânzare-cumpărare în care, în multe dintre ele, nu există posibilitatea rezilierii unilaterale a acestora de către promitenții-cumpărători decât în cazuri extreme.

Astfel, în acest moment, singura posibilitate a păgubiților Nordis este de a se înscrie la masa credală, în următoarele termene:

Termenul limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă  în cazul cererii de insolventă a Nordis Management este 21 noiembrie 2024, iar prima Adunare a creditorilor va avea loc la data de 16 decembrie 2024, a anuntat CITR, care a fost numit administrator judiciar provizoriu de către Tribunalul Bucureşti.

În acest moment procedura se află în etapa primelor măsuri din perioada de observaţie, respectiv cea de notificare a tuturor creditorilor, întocmirea tabelului preliminar al creditorilor, inventarierea şi evaluarea bunurilor companiei.

Primele termene stabilite de instanţă în dosarul de insolvenţă al companiei sunt următoarele:

  • Termenul limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă este data de 21.11.2024.
  • Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 11.12.2024.
  • Contestaţiile la tabelul preliminar pot fi depuse în termen de 7 zile de la publicarea acestuia în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.
  • Termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este de 06.01.2025.
  • Termenul limită de depunere a opoziţiilor la deschiderea procedurii este de 10 zile de la primirea notificării de deschidere a procedurii.
  • Prima Adunare a creditorilor va avea loc la data de 16.12.2024.

În următoarea perioadă CITR va notifica toţi creditorii, va analiza toate declaraţiile de creanţă ce se vor înscrie în termenul precizat, va demara inventarierea şi evaluarea întregului patrimoniu, va analiza cauzele şi împrejurările care au determinat ajungerea în insolvenţă.

În acelaşi timp CITR va analiza viabilitatea activităţii şi a tuturor proiectelor în derulare pentru a identifica condiţiile în care este posibilă redresarea companiei. ”Având în vedere diferitele stadii ale dezvoltării proiectelor şi nevoia finalizării lor pentru a identifica şanse de recuperare a creanţelor, CITR analizează de asemenea şi toate opţiunile viabile de a atrage capital. În acest sens, CITR iniţiază un dialog transparent cu toate părţile implicate şi va explora toate scenariile care maximizează şansele de continuare a proiectelor începute”, a anuntat adminsitratorul judiciar.

Share your thoughts

You cannot copy content of this page