Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale
Conform prevederilor art. 1375 Cod civil, ”Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.”
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 1375 Cod civil, proprietarul animalului răspunde independent de orice culpă pentru prejudiciile produse de animal, iar în conformitate cu prevederile art. 1380 Cod civil, răspunderea acestuia poate fi înlăturată numai dacă se dovedește că reacția animalului a fost determinată prin culpa exclusivă a victimei, a unui terț sau a unui caz de forță majoră. Sub acest aspect, Înalta Curte a precizat că, lipsa acestei cerințe, a culpei exclusive a victimei sau a unui terţ, prevăzută de dispozițiile art. 1380 NCC, care reglementează cazurile exoneratoare de răspundere precum și condiţiile înlăturării răspunderii delictuale pentru fapta animalului, determină soluția de antrenare a răspunderii proprietarului animalului.
Răspunderea în acest caz este una obiectivă, fără vinovăție, după cum chiar textul legal arată „dincolo de orice culpă” , putând fi înlăturată doar în condițiile art.1380 Cod civil, respectiv ”când prejudiciul este cauzat exclusiv de fapta victimei înseși ori a unui terț sau este urmarea unui caz de forță majoră”.
Esențial este de determinat dacă animalul se afla efectiv sub paza persoanei chemate să răspundă pentru prejudiciu.
Art.1377 Cod civil oferă o definiție clară acestei noțiuni, în sensul că „are paza animalului, proprietarul ori cel care, în temeiul unei dispoziții legale sau al unui contract ori chiar numai în fapt, exercită în mod independent controlul și supraveghează asupra animalului și se servește de aceasta în interes propriu”.
Cu privire la situațiile când prejudiciul este cauzat de animalele sălbatice, potrivit prevederilor art. 13 din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, pentru pagubele și/sau daunele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 și 2, se acordă despăgubiri.
În funcție de zona în care s-au produs pagubele – în fondul cinegetic, intravilan sau în ariile naturale protejate – acestea vor fi suportate de gestionarul faunei cinegetice din cuprinsul fondurilor cinegetice sau după caz, de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului.