Viciile ascunse ale construcțiilor. Răspunderea pentru viciile ascunse
Viciul ascuns acel viciu care, la data predării bunului, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent
Potrivit legii, garanția pentru viciile ascunse ale lucrului vândut este datorată de către vânzător. Astfel, art. 1707 alin. (1) Cod civil prevede că, ”Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic,” iar alin. (2) prevede că, ”Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent.”
Rezultă astfel că una dintre obligațiile vânzătorului la data transmiterii către cumpărător a bunului vândut este să îl garanteze pe acesta contra viciilor bunului (precum și contra evicțiunii).
Codul civil dispune că garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului. Vânzătorul însa nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la data încheierii contractului.
De asemenea, în vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse.
În situația în care părțile (vânzătorul și cumpărătorul) nu au convenit altfel, vânzătorul este obligat să îl garanteze pe cumpărător contra viciilor ascunse, chiar şi atunci când nu le-a cunoscut. Clauza care înlătură sau limitează răspunderea pentru vicii este nulă în privinţa viciilor pe care vânzătorul le-a cunoscut ori trebuia să le cunoască la data încheierii contractului.
Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoștința vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a cere rezoluțiunea vânzării, având posibilitatea formulării unei cereri de chemare în judecată. Astfel, conform prevederilor art. 30 din Legea 10/1995, ”Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanții și furnizorii de materiale și produse pentru construcții, executantul, responsabilul tehnic cu execuția autorizat, dirigintele de șantier autorizat, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligațiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcției, ivite într-un interval de 10 ani de la recepția lucrării, precum și după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existență a construcției, pentru viciile structurii de rezistență rezultate din nerespectarea normelor de proiectare și de execuție în vigoare la data realizării ei.”
Rezultă că termenul de prescripție al răspunderii pentru viciile ascunse ale unei construcții este de 10 ani.