Curtea Constituțională a României a decis recent că atât prevederea care stabilește amenzile din ordonanța privind starea de urgență, cât și modificările aduse de Guvern recent, sunt neconstituționale

Astfel, menzile care s-au aplicat în această perioadă pot fi contestate pe acest motiv începând de miercuri, 13.05.2020, aceasta fiind ziua în care decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial, având numărul 152/2020. Ce care au primit amenzi în starea de urgență le pot contesta deja în instanță pentru a fi anulate în baza prevederilor criticate de CCR.

În decizia dată pe 6 mai, CCR a reținut următoarele:

A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.

(…)

A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanțeide urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său
„.

Articolul 28 din OUG 1/1999 stabilește sancțiunile pentru cei care nu respectă măsurile stabilite pe perioada stării de urgență și prevederile ordonanțelor militare. Cât despre OUG 34, aceasta a fost dată de Guvern pentru a crește amenzile stabilite prin articolul 28 din ordonanța din 1999 și pentru a aduce alte modificări regimului sancționatoriu.

Practic, Curtea a invalidat astfel întregul regim de sancționare contravențională care s-a aplicat în această perioadă celor care nu au respectat măsurile impuse pe perioada stării de urgență – în principal, amenzi. Un motiv semnificativ pentru care Curtea a considerat neconstituționalitatea articolului 28 din OUG 1/1999 este lipsa clarității, previzibilității și preciziei acelor dispoziții legale.

Cât despre OUG 34, CCR a reținut că „a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)„.

Share your thoughts

You cannot copy content of this page