Proiectul pentru amânarea ratelor la credite, adoptat de Parlament, a fost declarat neconstituțional
Chiar dacă Guvernul a emis deja o ordonanță de urgență ce permite celor afectați de pandemia de coronavirus, fie ei persoane fizice ori companii, să amâne plata ratelor la credite până, cel mult, la sfârșitul anului (OUG nr. 37/2020), un proiect legislativ ce conține măsuri aproape identice a fost adoptat de Parlament în aprilie. Însă acesta nu se va mai aplica, din cauză că a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CCR).
CCR, sesizată cu o obiecție de neconstituționalitate, a concluzionat că un astfel de proiect este contrar Legii fundamentale, fix din cauză că urma să dubleze, practic, prevederile OUG nr. 37/2020.
„Curtea a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii […], întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori […], și anume suspendarea până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020 a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori”.
OUG 37/2020, actul normativ ce stabilește condițiile legale pentru a obține amânarea ratei la credite, e deja în vigoare și se aplică, la acest moment.