Dacă ai fost amendat pe fondul nerespectării stării de urgență, care sunt șansele să ți se anuleze amenda?
Decizia recentă a Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la neconstituționalitatea amenzilor date în contextul stării de urgență își produce efectele abia din momentul când apare, cu motivarea sa, în Monitorul Oficial. Amenzile date în baza acesteia sunt valabile și nu se anulează automat, în baza acestei decizii.
Cei care vor să conteste procesele-verbal de contravenție trebuie să ceară anularea acestuia unei instanțe judecătorești.
Cei care nu au plătit încă amenzile primite se pot folosi de această decizie a Curții la contestarea proceselor-verbale de contravenție pentru a încerca anularea lor și, implicit, să scape de sancțiune.
În prezent, în perioada stării de urgență termenele de prescripție și decădere sunt suspendate. Aceeași suspendare se aplică și termenului de 15 zile pentru achitarea la jumătate a acestor amenzi, precum și termenului de 15 zile de contestare a procesului-verbal . Având în vedere cele transmise de către autorități, din data de 15 mai, când nu va mai fi stare de urgență, cei amendați pot depune contestațiile la judecătorii.
Rețineți: simpla decizie a Curții nu invalidează acele amenzi – orice amendă rămâne valabilă până la momentul când aceasta este anulată de către o instanță de judecată.