Legea plafonării dobânzilor la credite a fost votată în Parlament

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a primit azi votul decisiv la deputați, urmând să meargă la președintele statului, dacă nu va fi contestat la Curtea Constituțională.

Noul act normativ introduce mai multe prevederi noi, printre care se numără:

În cazul creditelor imobiliare, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de referinta practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă (care astazi e 2%). Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR. În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate (incluzând toate costurile, dobânzile și comisioanele).

Concret, fie că vorbim de contracte cu băncile, fie cu instituțiile financiar-nebancare, fie că vorbim de colectorii de creanțe, proiectul de lege adoptat propune o serie întreagă de limitări față de ce prevede legislația acum, pe categorii de credite.

În cazurile în care limitările nu sunt respectate, împrumutații ar avea dreptul să obțină reducerea lor, amiabil sau cu forța, în instanță, iar cei care ajung să nu mai poată plăti din cauza dobânzilor mari nu vor mai putea fi executați silit așa ușor; e introdusă, în consecință, ideea de a reechilibra contractele în acest context.

În același timp, acest proiect prevede sancționarea ca abuz de putere economică practicarea de dobânzi excesive, ca practici incorecte (inclusiv înșelătoare) ale băncilor și celorlalți creditori financiari sau chiar ca fraude la lege.

Share your thoughts

You cannot copy content of this page