Sunteți păgubit de către Grupul Nordis? Soluții:
După ce instanța a decis ca Grupul Nordis să intre în insolvență, în spațiul public au apărut diverse articole prin care acest grup a fost acuzat că a indus în eroare sute de persoane, în calitate de promitenți-cumpărători de bună credință care au semnat diverse Promisiuni de vânzare-cumpărare și au plătit sume considerabile pentru apartamente care nu au fost niciodată livrate.
Potrivit informațiilor publice, Grupul Nordis a convins mulți clienți să încheie antecontracte/promisiuni de vânzare-cumpărare cu avansuri de până la 100% din preț cu promisiunea că își vor primi apartamentele în termenele stabilite. Cu toate acestea, numeroase proiecte au fost întârziate sau abandonate complet, clienților li s-au promis despăgubiri, doar pentru a accepta o extindere a termenului de perfectare a vânzării, pentru ca apoi nici despăgubirile să nu fie plătite și nici noile termene respectate.
Pe rolul instanțelor de judecată s-au format deja zeci de dosare în care Grupul Nordis a fost chemat pentru rezilierea promisiunilor de vânzare-cumpărare cu plata daunelor interese ori pronunțarea unor hotărâri care să țină loc de act autentic de vânzare cumpărare.
Dar, printr-o cerere recentă adresată Tribunalului București, Grupul Nordis a confirmat ca se află în dificultate solicitând la rândul său deschiderea procedurii de concordat preventiv. Omologarea unui plan de restructurare în procedura concordatului ar fi asigurat societății evitarea insolvenței.
Cu toate acestea, pe data de 07.10.2024, Tribunalul București a dispus deschiderea procedurii insolvenței. Printre altele, judecătorul-sindic a fixat ca dată limită pentru depunerea declarațiilor de creanță data de 21.11.2024, iar ca dată de publicare a Tabelului preliminar data de 11.12.2024. Prima ședință a adunării generale a creditorilor va avea loc pe 16.12.2024. Există posibilitatea prelungirii acestor termene în măsura în care, din cauza volumului de muncă, administratorul judiciar nu se va putea încadra.
Ca urmare a deschiderii procedurii insolvenței, procedura concordatului nu va continua, nefiind întrunită condiția de admisibilitate ca debitorul să se afle în stare de dificultate, acestuia fiindu-i confirmată starea de insolvență instalată, prin deschiderea procedurii.
Instanța a deschis procedura generală a insolvenței împotriva Grupului Nordis, ceea ce deschide posibilitatea reorganizării debitoarei, sub rezerva că aceasta își va manifesta intenția de reorganizare.
Astfel, administratorul judiciar va trimite o notificare de deschidere a procedurii către fiecare creditor în parte la sediul/domiciliul acestuia (sau așa ar trebui), până la data de 21.11.2024. Ulterior toate comunicările aferente dosarului se vor realiza doar prin intermediul Buletinului Procedurilor de Insolvență.
În concluzie, este obligatoriu pentru toate persoanele păgubite și care au o creanță față de Grupul Nordis, să depună declarația de creanță până la 21.11.2024, chiar dacă nu au primit până atunci notificarea și chiar dacă au în derulare alte acțiuni împotriva acestuia aflate pe rolul instanțelor sau în executare silită.
Din păcate, deschiderea procedurii insolvenței schimbă în mod semnificativ paradigma recuperării creanțelor ori încercării de a intra în proprietatea apartamentelor promise, toate drepturile urmând a fi valorificate în cadrul procedurii insolvenței și cu instrumentele puse la dispoziție de legea insolvenței.
Ca urmare a începerii procedurii insolvenței, toate acțiunile de drept comun aflate pe rolul instanțelor ori în executare silită inițiate de către persoanele păgubite împotriva Grupului Nordis, se vor suspenda de drept.
Pentru recuperarea oricăror sume de la acest grup datorate până la 07.10.2024, toate persoanele păgubite vor trebui să se înscrie la masa credală în procedura de insolvență la care am făcut referire mai sus. Fac excepție creditorii ale căror cereri au fost calificate drept declarații de creanță prin Sentința de deschidere.
Totodată, procedura insolvenței permite opțiunea pentru creditorii/persoanele păgubite care au încheiat antecontracte/promisiuni de vânzare-cumpărare ca, în anumite condiții prevăzute de lege, să solicite executarea obligațiilor prevăzute în aceste acte semnate cu Grupul Nordis, în calitate de debitor în urma începerii formalităților privind insolvența, cu plata prețului sau a diferenței de preț dacă este cazul, urmând a deveni proprietari, aceasta fiind posibilitatea cea mai eficientă pe care legea o permite acestora pentru a evita costurile și riscurile asociate recuperării din valorificarea activelor debitoarei, cu atât mai mult cu cât este de anticipat că marea masă a promitenților-cumpărători vor fi titularii unor creanțe chirografare.